Igazán lesz kisbabám, ha hiszek benne?

mítoszok és legendák a termékenységről Mítoszok és legendák a termékenységről tsambika

Mióta világ a világ, a termékenység az emberiség kultúrtörténetének meghatározó témája. Évszázadok, sőt évezredek óta sokféle mítosz és legenda kötődik a termékenységhez. Lehet, hogy akkoriban a terméketlenségről nem szólt annyit a “fáma”, de a gyermekáldásért mindenre kész asszonyok – a mítoszok tanúsága szerint – mindig is sokat tettek az áldozati edénybe, hogy megfoganjanak.

Noha már évtizedek óta tudjuk, hogy a pár mindkét tagjánál lehetnek testi-lelki akadályok, sőt közös problémák is gátolhatják a megtermékenyülést, ennek ellenére még mindig a gyermektelenséget a nők leginkább saját hibájuknak tekintik.  Hajlamosak abból kiindulni, hogy bennük van a hiba, így őket kell kezelni. Talán ezért is tettek és tesznek meg mindent, hogy megfoganjanak. A GyereBaba Programban olyan kitartó, erős asszonyokkal találkozunk, akik a várandósságig vezető minden lehetséges utat feltérképeznek. Minden lehetőséget megragadnak, sokféle segítséget igénybe vesznek, hogy babájuk lehessen.

Kalandoztunk  térben és időben, hogy vajon régen hogy is volt ez, mit tettek az asszonyok annak érdekében, hogy megfoganjanak. Öszegyűjtöttünk néhány termékenységgel kapcsolatos mítoszt és legendát, amelyek közül az első Rhodosz szigetéről való.

Csaknem 300 lépcsőfok mezítláb a termékenységért

mítoszok és legendák a termékenységről Mítoszok és legendák a termékenységről monastery tsambika rhodes

Rhodosz szigetének egyik turista látványossága a Tsambika Kolostor (PanagiaTsambika). A hasonló nevű öböl fölött 326 méterrel magasodó hegy csúcsán áll a XVIII. században rekonstruált több száz éves kolostor, amelyben a tsambikai Szűz Mária szobra áll. Ehhez a szoborhoz zarándokolnak hosszú idők óta a gyermekáldásra váró nők. Ez az út csaknem 300 lépcsőt jelent, amelyet mezítláb kell megtennie azoknak, akiknek még nem sikerült megfoganniuk, és akik abban reménykednek, hogy zarándokútjuk és imájuk gyermekáldáshoz segíti őket.

A legenda szerint, ha az asszonyok imája meghallgatásra talál és a baba megfogan, a megszületett kislányokat Tsampika, míg a kisfiúkat Tsampikos névre kell keresztelni.

Mítosz vagy valóság?

A “Ki miben hisz, abban üdvözül”  bölcsessége szerint a hit és bizakodás sok asszonynak erőt ad, közelebb hozza a vágyakat a megvalósuláshoz. A zarándoklat és ima “eredményeit” ugyan kutatással nehéz volna vizsgálni, mégis a rhodoszi “statisztika” arról ad tanúbizonyságot, hogy a zarándokút és az ima segít, a mítosz nyomán bejárt út hatásos. A görög szigetvilágban Rhodosz az egyetlen sziget, ahol a Tsampika és Tsampikos nevet használják, és a szigetlakók szerint sok férfi és nő viseli ezt a nevet. Ezt a névnapot egyedül itt Rhodosz szigetén tartják, szeptember 7-én.

Hogyan működik a mítosz?

A remény, a fogantatásba vetett hit pozitív testi folyamatokat indít be: a korábbi görcsös akarás vagy a félelem enyhül, és a várva-várt fogantatás bekövetkezik.

Rhodosz szigetén az asszonyok ha valóban elhiszik, hogy segít nekik a tsambikai Szűz Mária, akkor fellélegeznek, mert úgy érzik, hogy komoly “támogatást” kapnak. Ráadásul a hitüket erősíti a hétköznapi tapasztalat, hiszen nap mint nap találkoznak a Tsampikára és Tsampikosra keresztelt gyerekekkel ill. felnőttekkel. Ebben látják a bizonyítékot, hogy a zarándoklás és az ima segít. Ezek az élő bizonyítékok tartják életben a mítoszt, amelyet az emberek egymásnak adnak tovább generációkon át.

 

A gondolat és a hit erejét sajnos sokszor alábecsüljük. Sorozatunkat  “Mítoszok és legendák a termékenységről” azért indítottuk, mert az az igazság, hogyha hiszünk valami jóban, végiggondoljuk gyógyulásunk folyamatát és el is hisszünk, hogy meggyógyulunk, segitünk szervezetünk öngyógyító folyamatainak. Ha anya szeretnél lenni, de eddig még minden igyekezeted ellenére sem jött össze a baba, jelentkezz GyereBaba Programunkra. A Program során segítünk negatív gondolataid átkeretezésében és saját magadba vetett hited visszanyerésében. Ha bizonytalan vagy, neked való-e a Program, írj  info@gyerebaba.hu, vagy telefonálj: +36 30 203 7413 Soponyai-Nagy Krisztinának. Ha már döntöttél és jelentkezni szeretnél a Programra, nyomd meg a kék gombot.