Termékenység és szex 2. a sorozat  második része a fájdalmas szexről szól.  Ebben az esetben a nők fájdalmairól írunk, amely kellemetlenné teszi a szexuális együttlétet és megnehezíti a hüvelybe való behatolást. A hüvely görcsös összehúzódása miatt a behatolás lehetetlenné is válhat. Ilyenkor beszélünk vaginizmusról. Így a fogantatás nem is jöhet létre. Sokan sajnos csak akkor jelentkeznek tüneteikkel a nőgyógyásznál, amikor babát szeretnének. Holott évek szenvedését spórolták volna meg, ha a szexuális élet megkezdésekor kértek volna tanácsot.

Forrás: a Svenska Dagbladet 2019-es nyári sorozata: Amikor a szex fáj (När sex gör ont): Igaz történetek fájdalmas szexről, tévhitekről és terápiás segítségről.

”Lefeküdtem partneremmel pedig fájt a közösülés…., de nem szóltam neki, azt hittem ez a normális és hogy majd idővel jobb lesz. A legrosszabb az volt, hogy magamat hibáztattam, azt hittem, hogy az én hibám.”

Johanna Ekdahl pszichológus és egyetemi docens (a Könyv a szexualitásról szerzője) szerint általában a férfiaknak és nőknek egyaránt nehéz nemet mondani a szexre. A társadalmi elvárás ugyanis a “közösülést” tartja normának. A fájdalmas közösülés témájában leggyakrabban fiatalabb nőkről beszélnek. Ennek az az oka, hogy legtöbben akkor fordulnak orvoshoz, amikor családalapításon gondolkoznak és gyereket szeretnének, de attól félnek, hogy talán nem lesz gyerekük, mivel a szex fájdalmas.

“Fájt, de azt hittem, ez normális…”

termékenység és szex 2. Termékenység és szex 2.   r  let

A svéd nők 11 %-át érinti

A fájdalmas közösülés a svéd nők kb. 11 %-nál fordul elő. A fájdalmas szex, amely nem javul idővel, összetett problémává válik. Sok aggodalommal és frusztrációval jár, de nem csak a nők számára, partnerüket is rosszul érinti. Nehéz ellazulni, ha fájdalmas az együttlét, ezért sokan kerülik az olyan helyzeteket, amelyek szexhez vezetnek. Így nemcsak a szex, de az egész élettér beszűkül. Mivel a szex és a vaginális közösülés között sokan egyenlőség jelet tesznek, a fájdalmas közösülés sok párt akadályoz meg abban, hogy a szexuális együttlét más formáit is kipróbálják.

Tévhitek a fájdalmas közösülésről

    1. Csak a fiatalabb nőknél fordul elő

A fiatalabb nők gyerekvárási terveik kapcsán keresnek orvosi megoldást fájdalmas nemi életük javítása érdekében. Az idősebbek akár hosszú évekig szenvedhettek fájdalmaktól, anélkül, hogy az egészségügy komolyan vette volna panaszaikat. Gyakran ösztrogénhiánynak tudják be a tüneteket, anélkül, hogy a korábbi évek történéseit megvizsgálnák.

    2. A nőben van a hiba

A szexuális aktivitás két ember között mindig közös felelősség és közös aktivitás, függetlenül attól, hogy állandó vagy alkalmi partnerekről van szó. A probléma néha a kapcsolat zavarait tükrözi. Fontos megbeszélni egymással a problémát, türelemmel, megértéssel keresni a megoldást.

    3. Vagy gyenge vagy túl ambiciózus nőknél fordul elő

Ez a probléma túl összetett, semmint hogy egyszerűen személyíségtípusokhoz lehetne kötni. Elképzelhető, hogy éppen az energikus és ambiciózus nőknek van erejük arra, hogy problémájukra segítséget kérjenek. A stressz is kiválthatja ezt a negatív reakciót: van, aki összeszorítja a fogát a stressz hatására, van, aki a kismedencei izmait húzza össze.

    4. Csak a közösülés az igazi szex

Szexnek nevezzük azt, ami szexuális izgalmat és kielégülést ad. Különösen a heteroszexuális kapcsolatokban a szexet gyakran egyenértékűnek tartják a hüvelyi közösüléssel. Ezt tartják az ”igazi szexnek”, pedig a szex ennél sokkal több. A szexuális viselkedés változik, koronként, partnerenként. Olyan ez, mint egy étlap, ahonnan étvágyunktól, kedvünktől függően hol ezt, hol azt választjuk.

       5. Szexuális abúzus okozza a fájdalmat

Régi közhiedelem, hogy akit gyerekkorában vagy később megerőszakoltak, annak teste fájdalommal mond nemet a későbbi szexuális együttlétre. Erre nincs bizonyíték, de az igaz, hogy az abúzust elszenvedők között gyakori a krónikus testi fájdalom.

 

Van megoldás?

Ismét a kommunikáció fontosságát kell hangsúlyoznunk. Ha nehéz is sokszor, meg kell kérdezned a partneredet, hogy kellemetlen-e az együttlét, esetleg fáj-e a behatolás/közösülés. Sok nő nem akarja megbántani párját és azt mutatja, kellemes az együttlét. Mutasd meg, hogy törődsz a partnereddel, komolyan szeretnéd tudni, hogy neki milyen. Simogatással, türelemmel tapasztald meg, mikor lazul el igazán a teste. Akkor majd érezni fogod, ha máskor feszült vagy kényelmetlenül érzi magát.

Ne légy türelmetlen. Sok férfi túlzottan siet, hogy célbaérjen, ahelyett, hogy élvezné az utat a célig.

Mit tehet a férfi, ha gyanítja, hogy partnerének fájdalmas az együttlét?

termékenység és szex 2. Termékenység és szex 2. 2020 parrelation7 par 1

Mit lehet közösen tenni?

Ha fájdalmas a közösülés, várjatok vele és egy ideig csak másfajta szexet élvezzetek. Használjátok fel az időt egymás és saját testetek jobb megismerésére. Kérdezzétek egymást, kísérletezzetek, mi esik jól, mikor mit szeretnétek. Ez a párkapcsolatotokat is fejleszti és még közelebb hoz benneteket egymáshoz. Ha egyikőtök fáradt, stresszes, beszéljetek róla, mondjátok el, hogy mi történt, hiszen a a kiégettség ellen is van orvosság. Ne erőltessétek a szexuális együttlétet.  Az ölelés, a simogatás ilyenkor stresszoldó és megnyugtató. 

Külső segítség?

A kezelésnek a test és lélek egységéből kell kiindulnia. Stockholmban az úgynevezett huddingei modell az orvosi kezelést kombinálja terápiás beszélgetésekkel. Segít a nőknek megismerni saját testüket, anatómiájukat, beszélnek a párkapcsolatról, saját kívánságaikról, problémáikról, arról, hogyan tudják érvényesíteni akaratukat, hogy kommunikálhatják gondolataikat, vágyaikat. A védőnők pedig krémekkel esetleg orvossággal kezelik az érzékeny hüvelyi nyálkahártyát. Az is előfordul, hogy endometriózis okozza a hüvelyi fájdalmat közösüléskor. Ezért fontos a nőgyógyászati kivizsgálás is. Olvassatok bele korábbi írásainkba is.

Termékenység és szex 2.

írásunk után legközelebb majd a férfi termékenységről fogunk írni. Addig is kellemes együttlétet kívánunk nektek.